Uzgoj chili papričica

Uzgoj chili papričica

Uvjeti za uzgoj chili papričica

Prije samog starta trebali bi smo znati kako za uzgoj chili papričica trebamo zaista dobre klimatske uvjete, kvalitetno sjeme, a onda dobre volje i strpljenja.

Pretpostavljamo da ste već odabrali sorte chili papričica koje planirate sijati.

Sorte koje sijemo među prvima su obično one najljuće. Carolina Reaper, Fatalii, Scorpion, Bhut Jolokia i druge. Njihovo vrijeme klijanja do prvih plodova su otprilike 6 mjeseci. Znači, vrijeme za njihovo sijanje je siječanj ukoliko ih želite brati u ljetnom periodu. Tada je temperatura idealna za njihovo dozrijevanje. Što kasnije krenu sa dozrijevanjem, sporije će dozrijevati i njihova ljutina će biti upitna jer ovisi o vanjskoj temperaturi. Eh, da i ona vječna tema koja nas muči što sa nezrelim papričicama. Izbjegnite u startu kasne berbe.

Netko sije već krajem prosinca no treba uzeti u obzir da ukoliko sadnicu planirate posaditi na otvorenom one ne mogu ići van prije nego vanjska temperatura bude niža od 15 stupnjeva.

Ostale sorte, znači one blage možete sijati i u Ožujku.

Pa da krenemo.

Za sijanje chilia potrebno je:

  1. Stiropor ili kartonski kontejner sa rupicama ili bez, može i plastične čaše (ovisi koliko ih planirate posijati),a dobre su i Jiffy Coco tresetne pelete (super su)
  2. Flomaster sa kojim će te označiti što ste i kada posijali
  3. Starter zemlju za sijanje chili papričica (
  4. Temperaturu iznad 25-30 stupnjeva
  5. Čaj od kamilice

Sjemenke je potrebno barem 24 sata prije sadnje namočiti u čaj od kamilice ili kalij permanganat, kako bi sjeme dezinficirali i omekšali, a time mu i olakšali da što prije proklija.

Položite zemlju u kontejner ili posudice i dobro ju usitnite kako ne bi bilo grudica. Posudice u kojima će te sijati morale bi imati rupu na dnu kako bi višak vode mogao izaći van. Napravite plitke redove (nikako ih nemojte duboko sijati). Možda cca 0.5-1 cm dubine. Nakon toga rasporedite sjemenke pazeći da ih ne posijete preblizu. Kasnije ih je teže vaditi van. Postoji mogućnost da oštetite korijen i time uništite mladu biljku.

Pokrijte ih zemljom pazeći da ih ne zatrpate već samo lagano prekrijete. Zalijte ih no nikako ne ledenom vodom. Najbolja je sobna temperatura. Mi koristimo špricu za zalijevanje.

Tako posijane biljke trebaju isključivo toplinu iznad 25 stupnjeva. Umjereno ih zalijevajte jer pretjerano zalijevanje nije dobro. Zalijevajte ih tek onda kada vidite da se zemlja na površini posušila. Previše vode omogučava razvoj gljivica i raznih bolesti koje su kobne za biljku.

Biljka će proklijati kroz 5-30 dana. Ovisi o sorti i uvjetima.

Kada primijetite da je biljka niknula, obvezno joj osigurajte dovoljno prirodne svjetlosti i sunca.

Ipak je sunčeva svijetlost najbolja za uzgoj biljaka nego umjetna svijetla.

Pokušajte im u  prvih 2 mjeseca tijekom vegetacije osigurati barem 12 do 16 sati dnevne svjetlosti.

Što se tiće prihrane u ovoj prvoj fazi nije potrebna dohrana jer ste ih posijali u starter zemlju koja ima sve važne elemente potrebne za kvalitetan razvoj.

Kasnije, kada biljka dođe do perioda cvjetanja, bit će joj potrebna i tama. Inače neće davati plodove.

To bi bilo to za ovu prvu fazu sijanja.

U našoj objavi Presađivanje presadnica možete saznati kako i na što treba obratiti pozornost prilikom presađivanja chili papričica.

Želimo vam uspješnu sezonu i puno ljutih ljubimaca.