Zelena gnojidba

Iako svake godine radimo gnojidbu kako bi obogatili tlo sa svim elementima koji su potrebni za kvalitetan rast naših papričica, ove smo se godine odlučili za drugačiju metodu kroz “zelenu gnojidbu”. 

Posijali smo Faceliju. Biljku od koje imamo višestruku korist. Jedna od njih je visoki prinos nektara koje daje ta biljka. Time ćemo pomoći okolnim pčelarima, a ono što je za nas bitno je da se na korijenu Facelije stvaraju bakterije koje imaju sposobnost  vezivanja dušika iz zraka. Na taj način opskrbljuje tlo dušikom. Na površini se stvara velika zelena masa koju kasnije zaoravamo u tlo i u kratkom periodu ta masa se raspada.

Posijali smo ju sredinom Veljače, a prije tog smo tlo frezali i namočili špricanjem kako bi sjeme moglo lakše proklijati.  Već nakon 10 dana smo primijetili njeno klijanje, a nakon 15 dana bila je nekih 2 cm na površini. S obzirom da smo sijanje obavili u plasteniku i vani, definitvno je u plasteniku puno naprednija.  

Vjerujemo kako ćemo ovu metodu primjenjivati i ubuduće. Bilo kako bilo, sama pomisao da smo napravili super korisnu stvar nas veseli. Isto tako preporučujemo tu metodu sa facelijom jer zbog svoje zelene mase koju stvara na površini guši sav korov koji izlazi na površinu čime ćete imati manje posla pri održavanju svojih vrtova, a s druge strane obogatit ćete tlo dušikom koji je prijeko potreban za razvoj biljke.  

Nakon što pripremite tlo za buduću sadnju možda će vas zanimati i druge naše teme o kojima smo pisali u našim kratkim blogovima Uzgoj chili papričice ili Prihrana čili papričica