Zdravlje iz chili papričice

Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna ljekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice svijeta.

10 Razloga da ih svakodnevno konzumirate

1. DJELUJE ANTIUPALNO Zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstancu P koja je povezana s upalnim procesima u organizmu. Redoviti unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa.

2. SPREČAVA BOL
Najnovija istraživanja potvrđuju da čili učinkovito smanjuje bol izazvanu artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

3. POTIĆU ZDRAVLJE KARDIOVASKULATORNOG SUSTAVA
Pokazalo se da ljute papričice smanjuju razinu kolesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje primjenjuju čili imaju puno manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.

4. POBOLJŠAVA PROBAVU
Ljuti okus stimulira apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje tijelu neophodne nutrijente i energiju. Dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine a ujedno i plinove koje organizam izbacuje iz tijela. Zbog toga, dobra probava je ključna za naše zdravlje. Dokazano je da jedenje chili papričice za doručak ili tokom jutarnjih sati suzbija apetita što pomaže pri mršavljenju.

5. “HRANE” NAŠ IMUNITET
Žarkocrvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko žličica čilija dnevno daje tijelu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.

6. SPREČAVAJU RAK PROSTATE
Istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin djeluje kao pravi “ubojica” stanica raka. Nakon četiri tjedna terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast stanica raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimati 400 mg kapsaicina tri puta tjedno.

7. POTIČU MRŠAVLJENJE
ljuti okus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu – stvaranje topline u organizmu. Proces termogeneze zahtjeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.

8.SPREČAVA ČIR NA ŽELUDCU
dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Ipak, potvrđeno je da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju. Ubijaju štetne bakterije i stimuliraju stvaranje zaštitnih želučanih sokova.

9. POMAŽE KOD DIJABETESA TIP 2
Redoviti unos čilija može spriječiti dijabetes tipa 2. Studij objavljen u “American Journal of Clinical Nutrition”, govori da redoviti unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem inzulina. Njime se smanjuje razina šećera u krvi nakon obroka.

10. SPREČAVA LOŠ ZADAH U USTIMA Zbog svog antibakterijskog svojstva chili može djelovati na bakterije u vašim ustima. Djelujući kao dezificijens što rezultira svježijim zadahom.

Pročitajte još jedan članak koji govori o chili papričici, a nalazi se na stranici od Harvard Medical School.

S toga iskoristite ovu papričicu i konzumirajte pametno. Nije potrebno konzumirati najljuću kako bi ste jeli zdravije. Jedite chili čiju ljutinu podnosite.

Zdravlje iz chili papričice