Spicy Ratatouille nas je osvojio nakon što smo odgledali po nekoliko puta istoimeni animirani film sa klincima. Jelo dolazi iz Provanse gdje se tradicionalno poslužuje kao zasebno jelo ili kao prilog mesnim jelima.
Sastojci za 4-6 osoba
1 patlidžan
1 crvena i žuta paprika
2 tikvice (žuta i zelena)
2 rajčice
1 crveni luk
2 režnja češnjaka
1 svježi jalapeno ili neka druga blago ljuta papričica ( Može i chili prah ukoliko nije dostupan svježi)
5 žlica maslinovog ulja
malo majčine dušice ili origana
50 ml povrtnog temeljca
200 ml paradajz sosa
sol i papar po želji
Priprema:
Patlidžan, tikvice, rajčice i papriku operite, osušite i očistite te narežite na šnite (neka budu jednake debljine 3-4 mm ). Patlidžan narežite zadnji jer brzo potamni. Ostavite sa strane dok pripremate umak
Ogulite i nasjeckajte luk, a majčinu dušicu prema potrebi sitno nasjeckajte. Čili papričici odstranite sjemenke i narežite na sitno (pazite kako vam prsti ne bi došli u doticaj s očima zbog ljutine).
Na maslinovom ulju popržite luk i protisnite češnjak. Dodajte majčinu dušicu te kratko popržite. Zalijte temeljcem i paradajz sosom te pirjajte na laganoj vatri par minuta. Na kraju začinite solju i paprom (prema vlastitom ukusu).
U vatrostalnu posudu izlijte umak te naizmjence slažite povrće u krug. Poklopite aluminijskom folijom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva nekih 35 minuta pa nakon toga otklopite i pustite još 10 minuta da se povrće zapeče.
Poslužite na toplom baguettu ili uz neko mesno jelo.
Dobar tek!