Savjeti i trikovi za DIY-uzgoj chili-a

Već neko vrijeme  pripremamo se za obnovu našeg članka vezano uz uzgoj chili papričica.

 Prije 6 godina kada smo krenuli u ovu ljutu avanturu svake godine naučimo nešto novo. Ono što svakako možemo reći je da ne postoji savršen način uzgoja chili papričica koji će biti 100% uspješan. Za uzgoj chilia potrebni su dobri klimatski uvjeti s obzirom da ta biljka potječe iz krajeva klimatski toplija od našeg, kvalitetno sjeme i prije sve dobra volja i strpljenje.

Vjerovatno ste već odabrali sorte chilia koje planirate sijati. No ono što vjerovatno već znaju stari uzgajivači  je da se ne sade sve sorte u isto vrijeme.

Sorte koje mi sijemo među prvima su obično one najljuće (Carolina Reaper, Trinidad Scorpion Moruga, Bhut Yolokia, Fatali i sl… ) .Njihovo vrijeme od klijanja do prvih plodova su od prilike 6 mjeseci. Znači vrijeme za njihovo sijanje je siječanj ukoliko ih želite imati u ljetnom periodu, kada je temperatura idealna za njihovo dozrijevanje. Što kasnije krenu sa dozrijevanjem one će sporije dozreti i isto tako će biti upitna njihova ljutina koja ovisi o vanjskoj temeraturi.

Netko sije već krajem prosinca no treba uzeti u obzir da ukoliko sadnicu planirate posaditi na otvorenom one ne mogu ići van prije nego vanjska temperatura bude niža od 15 stupnjeva.

Ostale sorte, znači one blage možete sijati i u Ožujku.

Pa vrijeme je da krenemo….

Za sijanje chilia potrebno je:

  1. Stiropor ili kartonski kontejner sa rupicama ili bez, može i plastične čaše (ovisi koliko ih planirate posijati),a dobre su i Jiffy Coco tresetne pelete (super su)
  2. Flomaster sa kojim će te označiti što ste i kada posijali
  3. Starter zemlju za sijanje chili papričica (
  4. Temperaturu iznad 25-30 stupnjeva
  5. Čaj od kamilice

Sjemenke bi bilo dobro i jako poželjno barem 24 sata prije sadnje namočiti u čaj od kamilice ili kalij permanganat kako bi sjeme dezinficirali i omekšali, a time mu i olakšali da što prije proklija.

Položite zemlju u kontejner ili posudice i dobro ju usitnite kako ne bi bilo grudica koje sjemenu sprečava da se probije na površinu. Posudice u kojima će te sijati morale bi imati rupu na dnu kako bi višak vode mogao izaći van. Napravite plitke redove (nikako ih nemojte duboko posijati). Možda cca 0.5-1 cm dubine. Nakon toga rasporedite sjemenke pazeći da ih ne posijete preblizu. Kasnije ih je teže vaditi van jer postoji mogučnost da oštetite korijen i time uništite mladu biljku.

Pokrijte ih zemljom pazeči da ih ne zatrpate već samo lagano prekrijete. Zalijte ih no nikako ne ledenom vodom.Najbolja je sobna temperatura Mi korisitmo špricu za zalijevanje.

Tako posijane biljke trebaju isključivo toplinu iznad 25 stupnjeva. Umjereno ih zalijevajte jer pretjerano zalijevanje nije dobro. Zalijevajte ih tek onda kada vidite da se zemlja na površini posušila. Previše vode omogučava razvoj gljivica i raznih bolesti koje su kobne za biljku.

Biljka će proklijati kroz 5-30 dana. Ovisi o sorti i uvjetima.

Kada primijetite da je biljka niknula, obvezno joj osigurajte dovoljno prirodne svjetlosti i sunca.

Ipak je sunčeva svijetlost najbolja za uzgoj biljaka nego umjetna svijetla.

Pokušajte im u  prvih 2 mjeseca tijekom vegetacije osigurati barem 12 do 16 sati dnevne svjetlosti.

Što se tiće prihrane u ovoj prvoj fazi nije potrebna dohrana jer ste ih posijali u starter zemlju koja ima sve važne elemente potrebne za kvalitetan razvoj.

Kasnije, kada biljka dođe do perioda cvjetanja, bit će joj potrebna i tama, inače neće davati plodove.

To bi bilo to za ovu prvu fazu sijanja.

U našoj objavi Presađivanje presadnica možete saznati kako i na što treba obratiti pozornost prilikom presađivanja chili papričica.

Želimo vam uspješnu sezonu i puno ljutih ljubimaca.