Presadnice chili papričica

presadnice
Sadnja, vrijeme, tlo, prihrana, zalijevanje…

Presađivanje u vrtove, plastenike i staklenike

Idealni trenutak za presađivanje presadnica iz kontejnera je onda kad biljka dobije prva tri do četiri prava listića. Ne brojimo kotiledone, oni će otpasti s vremenom. Znamo da se iz kotiledona razvijaju pravi listovi. Zato dobro obratite pažnju.

Svakako kada prođu opasnosti od kasnih mrazeva (ako presadnice presađujete na otvorenom) i kad temperatura bude viša od 15 stupnjeva. Ispod te temperature biljke usporavaju rast ili se totalno prestaju razvijati.

Da li u plastenik, veću teglu,na izboru je svakog od nas. No ono što svakako moramo znati da će naše presadnice trebati puno snage i dobre uvjete kako bi se pravilno i zdravo razvijale. Korijen je zaista velik od većine chili papričice (pravo malo stablo) pa neka vam to bude smjernica za odabir posude u koju će te smjestiti biljku. Ukoliko je sadite u zemlju onda pazite na razmak.

Tlo bogato dušikom ali i drugim mineralima idealno je za uzgoj chili papričica. S toga je potrebno obogatiti tlo ili osigurati zemlju koja je već pripremljena za presađivanje.

Mnogi svoje chilie presađuju u vrt pa je dobro skrenuti pozornost da ga presadite pokraj njegovog srodnika  jer će tako imati uzajamnu korist ( češnjak, brokula, luk, mahunarke, bosiljak, origano ).

Za one koji presađuju u tegle, bitno je znati da će biljke trebat češće zalijevati (osim ako koristite zemlju bogatu kokosovim vlaknima koja zadržava vlagu) i dobro ih prihranjivati.

Tlo mora biti humusno, dobro propusno, neutralne kiselosti i rahlo.

Presadnice je potrebno umetnuti u dubinu dovoljno duboko kako bi donji listovi bili gotovo uz samo tlo. Nakon presađivanja dobro ju zaliti.

Što se tiče samog vremena gledajte da biljka ne bude izložena jakom suncu  kao ni udarima jakog vjetra. Vjetar bi ju mogao slomiti ili pak iskriviti rast biljke,a vrlo jako sunce bi moglo spaliti nježnu biljku. U ljetnim mjesecima ili pak kod visokih temperatura, dobro je napraviti zasjenu koja će ublažiti temperaturu i na taj način zaštititi biljku da ne izgori.  Chili voli temperaturu do nekih 29 stupnjeva .

Prihrana sadnica započinje u fazi razvijanja korijena, stabljike i listova (vegetativna faza). Koristite gnojivo koje je namijenjena za tu fazu. U gnojidbi budite isto tako pažljivi jer pretjerana gnojidba može biti štetna. Koristite preporučene količine  gnojiva, a dognojavanje prema preporuci proizvođača.

Kada biljka počinje razvijati cvijetove i u fazi je zametanja, prilagodite gnojivo toj fazi.

Tada biljka traži veće količine kalcija pa svakako potražite takvo gnojivo bogato njime.

Zalijevanje je vrlo bitno, osobito u ljetnim mjesecima. Nikada biljke nemojte zalijevati po jakom suncu. Preporučujemo rano ujutro ili kasno uvečer. Kišnica ili odstajala voda je idealna.

Hladna voda može uništiti biljku. Ne zalijevati po listovima već oko biljke. Odličan je kap po kap sistem koji direktno vlaži zemlju i korijen biljke.

presadnica
Presadnice