Sastojci
750 ml suhog crnog vina
1 komad limunove kore
1 komad narančine kore
1 zvjezdasti anis
1 mali štapić cimeta
3 klinčića
3 zrna pimenta
2 mahune kardamoma, lagano stisnute
½ mahune vanilije, narezane i ostrugane
1-3 sušena čilija, ovisno o ukusu i željenoj ljutini
Priprema
Naranču i limun pažljivo ogulite nožem, pazeći da ne ubacite srž jer će kuhano vino zagorčati. Mi koristimo ne špricani limun, a naranču smo prije upotrebe oprali i pustili pola sata da odstoji u hladnoj vodi.
Crno vino i začine stavite u lonac i lagano zagrijte, ne kuhajte. Nešto prije točke vrenja, maknite lonac sa ploče za kuhanje i ostavite da odstoji cca. 2 sata.
Zatim procijedite začine, zagrijte i poslužite.
Sa odabirom čilija i doziranjem oprezno. Mi smo za to odabrali sušeni Cayenne jer je blag i baš ugodno pecka.