Kuhano vino sa čilijem

Sastojci

750 ml suhog crnog vina

1 komad limunove kore

1 komad narančine kore

1 zvjezdasti anis

1 mali štapić cimeta

3 klinčića

3 zrna pimenta

2 mahune kardamoma, lagano stisnute

½ mahune vanilije, narezane i ostrugane

1-3 sušena čilija, ovisno o ukusu i željenoj ljutini

Priprema

Naranču i limun pažljivo ogulite nožem, pazeći da ne ubacite srž jer će kuhano vino zagorčati. Mi koristimo ne špricani limun, a naranču smo prije upotrebe oprali i pustili pola sata da odstoji u hladnoj vodi.

Crno vino i začine stavite u lonac i lagano zagrijte, ne kuhajte. Nešto prije točke vrenja, maknite lonac sa ploče za kuhanje i ostavite da odstoji cca. 2 sata.

Zatim procijedite začine, zagrijte i poslužite.

Sa odabirom čilija i doziranjem oprezno. Mi smo za to odabrali sušeni Cayenne jer je blag i baš ugodno pecka.