Empanada

Empanada

Empanada je jelo porijeklom iz Argentine ali danas ga jedu gotovo po cijeloj južnoj Americi pa i šire. Mi smo upotrijebili lisnato tijesto ali ukoliko imate vremena napravite ga sami. Empanadu možete puniti na bezbroj načina, a mi smo ju punili sa jalapenom, kuhanom šunkom i sirom.

Sastojci:

150g kuhane šunke

200g sira cheddara

1 pakiranje lisnatog tijesta (oko 275g)

3 žlice majoneze

1 žlica senfa

2-3 svježa jalapenosa

1 jaje

papar, sol

Smoked Green umak

Način pripreme:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Šunku naribajte na trakice, sir naribajte, jalapeno prerežite na pola pa mu izvadite sjemenke i narežite na sitno (po potrebi stavite rukavice zbog ljutine).

U zdjeli izmiješajte senf, majonezu, par kapi Smoked Green umaka, sir i šunku.

Pleh obložite papirom za pečenje. Jaje odvojite žutanjak i izmiješajte ga. Lisnato tijesto razvucite na pobrašnjenoj površini i izrežite 8-10 krugova cca 12 cm promjera. Na kolut stavite jednu žlicu umaka sa šunkom i sirom tako da bude 1 cm dalje od ruba kruga. Rub kruga premažite sa jajetom i preklopite ga. Rubove utisnite sa vilicom ili savijte rubove cik-cak.

Empanade posložite na pleh i pecite na 200 stupnjeva cca 10 minuta, a onda smanjite i pecite još 10 minuta na 180 stupnjeva.

Poslužite uz neki umak od vrhnja i vlasca ili salsu.

Dobar tek!

Pogledaj ostale recepte