Azijski wok sa kozicama je vrlo jednostavno jelo koje ćeš pripremiti u kratkom vremenu nakon što se vratiš s posla ili ako želiš nekog iznenaditi. Možeš ga pripremiti i sa drugim morskim plodovima, a osobito rakovicama jer daju finu aromu.
Sastojci:
400g kozica očišćenih
1 žlica svježe naribanog đumbira
6 žlica soja umaka
4-5 kom mladog luka
2 mrkve
200g zelenih mahuna (može i mladog graška u ljusci, on daje posebnu slatkastu aromu)
120g nudle tjestenina za wok
2 žlice sezamovog ulja ili ako vam ne odgovara može i repičinog ulja
1 litra povrtnog temeljca
3 žličice azijske mješavine za wok
Cherry rajčice ako volite
Chili prah po želji
Priprema:
1.Operite i posušite škampe
2.Sitno naribajte đumbir i pomiješajte s 3 žlice umaka od soje, azijskom mješavinom za wok i ostavite da se kratko marinira.
- Mrkvu i mladi luk očistite pa narežite na kolutiće, mahune narežite na veličinu zalogaja i potom sve zajedno blanširajte cca 5 minuta u kipućem povrtnom temeljcu i ocjedite ali temeljac nemojte baciti.
- U woku zagrijte ulje i kratko popržite kozice pa ih izvadite sa strane na tanjur,a u tu masnoću stavite povrće i pirjajte cca 15 minuta. Povremeno okrenite. Zatim vratite kozice
- Skuhajte posebno tjesteninu pa ju ocjedite i pomješajte sa povrćem i kozicama
Začinite sa chili prahom ili ljutim umakom po želji!