Pinciranje ili trganje zaperaka
Čili je biljka koja uglavnom raste grmoliko i ukoliko želiš kvalitetnu i zdravu biljku potrebno ju je usmjeravati, kvalitetno održavati i prihranjivati.
Kod nas se postupak trganja zaperaka provodi redovito. To znači da ih skidamo svaki tjedan. Osobito u fazi intenzivnog rasta. Postoji nekoliko razloga radi kojih bi se to trebalo njegovati. Jedan od njih je takozvana higijena biljke. Otkidanjem zaperaka, a kasnije i svih donjih listova, osobito onih koji su u doticaju sa tlom, sprečavamo razvoj raznih bolesti. Zrak lakše cirkulira kroz biljku i time joj omogućava kvalitetan rast.
Isto tako sprečava zadržavanje vlage koja je poprilično dobar temelj za razvoj jedne od najpopularnijih bolesti, plamenjače.
Pinciranje utječe na razvoj plodova i cijele biljke.
Kod pinciranja koje se izvodi uglavnom ručno treba biti pažljiv kako se ne bi oštetila glavna stabljika.
Ukoliko su grane već jače preporučamo da koristite škare.