Zelenom gnojidbom do kvalitetnijeg tla

Iako svake godine obavljamo gnojidbu kako bi obogatili tlo sa svim elementima koji su potrebni za kvalitetan rast naših papričica, ove godine smo se odlučili za drugačiju metodu, “zelenu gnojidbu”. 

Posijali smo Faceliju, biljku od koje imamo višestruku korist. Jedna od njih je i visoki prinos nektara koje daje ta biljka čime ćemo (nadamo se) pomoći našim susjedima pčelarima, a ono što je za nas bitno je da se na korijenu Facelije stvaraju bakterije koje imaju sposobnost  vezivanja dušika iz zraka. Na taj način opskrbljuje tlo dušikom dok se na površini stvara velika zelena masa koju kasnije zaoravamo u tlo i u kratkom periodu ta masa se raspada.

Posijali smo ju sredinom Veljače, a prije tog smo tlo pofrezali i namočili kako bi sjeme moglo lakše proklijati.  Već nakon 10 dana smo primijetili njeno klijanje, a nakon 15 dana bila je nekih 2 cm na površini. S obzirom da smo sijanje obavili u plasteniku i vani, definitvno je u plasteniku puno naprednija.  

Vjerujemo kako ćemo ovu metodu primjenjivati i ubuduće. Bilo kako bilo, sama pomisao da smo napravili super korisnu stvar nas veseli. Isto tako preporučujemo tu metodu sa facelijom jer zbog svoje zelene mase koju stvara na površini guši sav korov koji izlazi na površinu čime ćete imati manje posla pri održavanju svojih vrtova, a s druge strane obogatit ćete tlo dušikom koji je prijeko potreban za razvoj biljke.  

Nakon što pripremite tlo za buduću sadnju možda će vas zanimati i druge naše teme o kojima smo pisali u našim kratkim blogovima Savjeti i trikovi za DIY uzgoj čili papričica ili Prihrana čili papričica